Kuchnia

Miesa pieczone

Pulled pork – rozpływająca się w ustach wieprzowina

Składniki:

łopatka wieprzowa w kawałku (około 1,3 kg)

przyprawy:
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka mielonej papryki wędzonej (można zastąpić mieloną słodką)
1 łyżeczka mielonej chili
1 łyżeczka cynamonu
trochę pieprzu (kilka obrotów młynkiem)
1 łyżka soli

Przygotowanie:

W miseczce dokładnie mieszamy składniki marynaty.

Mięso płuczemy i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie wcieramy w nie wymieszane przyprawy. Mięso wstawiamy na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 120OC (góra i dół, bez termoobiegu). Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i następnie pokrywką naczynia. Pieczemy minimum 6 godzin. Ja piekłam moja łopatkę 7,5 godziny.

Po upieczeniu mięso odstawiamy na około 20 minut, by podczas dzielenia nie wyciekły z niego soki. Po 20 minutach możemy podzielić mięso widelcem, po prostu delikatnie je ciągnąc – samo będzie się rozpadać.

Jeżeli chcemy zrobić kanapki z mięsem, możemy wymieszać mięso z kilkoma łyżkami słodkiego sosu chili – stanie się wówczas przepysznie klejące i soczyste. Tak przygotowane wkładamy do przekrojonych bułek i zajadamy. Możemy także dodać surówkę z młodej kapusty lub inne warzywa – na co macie w danej chwili ochotę :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation