Kuchnia

Przepisy kulinarne

Drożdżówki z serem i truskawkami |

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek).

Ciasto drożdżowe:

25 g świeżych drożdży
300 ml mleka
100 g cukru
2 jajka
50 g masła
580 g mąki pszennej
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz jajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości).

Masa serowa:

400 g tłustego twarogu
1 jajko i 1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: 300 g truskawek

Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody

Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części. Z obu złożonych prostokątów uzyskamy około 12 – 14 drożdżówek. Ułożyć je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 25 minut w temp. 200ºC. Lekko przestudzone polukrować (cukier wymieszać energicznie z wodą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation