Kuchnia

Przepisy

              Mirabelkowy blog: Chleb wieloziarnisty na zakwasie (dla początkujących i nie tylko:)CHLEB WIELOZIARNISTY NA ZAKWASIE
1kg mąki pszennej - używam typ 650,
½ kg mąki razowej (żytniej, pszennej, graham lub orkiszowej) – używam razowej żytniej,
6 solidnych łyżek zakwasu,
¾ lub 1 szklanka nasion słonecznika,
¾ lub 1 szklanka siemienia lnianego,
½ szklanki pestek dyni,
1 szklanka otrąb pszennych, owsianych, orkiszowych lub innych – używam gryczanych,
4 łyżeczki soli
+ odrobina mleka lub roztrzepane jajko do posmarowania
+ 3 łyżki mieszanki płatków owsianych, słonecznika i siemienia do posypania

Zakwas wyjąć z lodówki na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta.
Zmieszać obie mąki, dodać 1,5 litra ciepłej wody i zakwas. Wszystko wymieszać i odstawić na 20 minut przykryte ściereczką.
Po tym czasie ponownie wymieszać ciasto i odłożyć do słoika 5-6 łyżek (będzie to zakwas na następny chleb). Zakwas można przechowywać w lodówce do 7 dni.
Nasiona uprażyć na suchej patelni, żeby były bardziej aromatyczne.
Do ciasta dodać pozostałe składniki (nasiona, otręby i sól). Ponownie dokładnie wymieszać. Foremki wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Foremki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 godzin, aby ciasto wyrosło (czyli można zrobić ciasto wieczorem, a upiec rano następnego dnia, albo zarobić ciasto rano, a upiec wieczorem tego samego dnia).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem lub jajkiem za pomocą pędzelka i posypać mieszanką płatków i ziaren.
Piec przez około 1 godzinę (ja piekę 50 minut) w temperaturze 200 stopni. Pod foremkami, na spodzie piekarnika, ustawić metalowy kubek z wodą.
Upieczony, jeszcze gorący chleb wyjąć z formy, usunąć papier i odwrócić spodem do góry, żeby się nie zaparzył (ja nie odwracam tylko studzę na metalowej kratce).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation