Kuchnia

Czekoladowo

ciasto:
2 ⅔ szklanki mąki
¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
⅓ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
3 jajka
½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii
¾ szklanki roztopionego masła
½ szklanki oleju kukurydzianego
1 ⅓ szklanki zimnej wody

nastaw piekarnik na ok. 180°c. masłem nasmaruj 2 foremki do ciasta (o średnicy ok. 20 cm)

w dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. w drugiej misce wymieszaj dokładnie jajka, śmietanę i wanilię. w mikserze ubij dobrze masło i olej, potem dolej wodę. dosyp suche składniki i miksuj na małej prędkości. dodaj składniki z drugiej miski, miksuj aż wszystko się połączy. przelej miksturę do foremek.

piecz ciasta przez 45-50 min., lub sprawdzaj patyczkiem czy jest już suche. pozostaw ciasto (w foremkach) do wystygnięcia


polewa:
ok. 170g gorzkiej czekolady minimum 70%
1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
1 ¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii

w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztop czekoladę.

w misce na gładką masę ubij masło, potem dodaj cukier puder i znów zmieszaj, aż masa będzie puszysta. dodaj wanilię i czekoladę, wymieszaj na idealnie gładką masę.

¼ polewy posmaruj jedną część, połóż na to drugie ciasto. posmaruj wszystko pozostałą polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation