Kuchnia

Ciastowo

PIERNIK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
1 kopiasta łyżka sody
1- 2 łyżki przyprawy do piernika
200 gramów kwaśnego dżemu (optymalnie z czarnej porzeczki, agrestowy)
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)
3 jaja
250 ml mleka
0,5 szklanki oleju
150 gramów sparzonych suszonych śliwek kalifornijskich
2 płaskie łyżki kakao
dowolna dekoracja
Sposób przygotowania
1.
Śliwki namaczamy na 20 minut w gorącej wodzie, następnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja każdą pokroiłam na 3 - 4 części. Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej, wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Dodajemy śliwki, mieszamy łyżką. Keksówkę o wymiarach 26 - 30 X 12 cm natłuszczamy olejem, wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation