Kuchnia

Ciastowo

Migdałowy sernik z Amaretto

/uwaga: sernik można piec w kąpieli wodnej/

Składniki na spód:

180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
50 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
80 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
100 g podprażonych płatków migdałowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser dokładnie rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ucierając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na gładką masę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.

Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.

Piec około 60 - 75 minut w 150ºC bez termoobiegu. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, szczególnie na środku. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Dodatkowo:

podprażone płatki migdałów do dekoracji
2 łyżki Amaretto
pół szklanki cukru pudru
Amaretto rozetrzeć z cukrem pudrem do powstania gładkiego lukru (grzbietem łyżki lub mikserem). W razie konieczności dodać więcej cukru pudru lub likieru.

Lukrem udekorować sernik. Po wierzchu posypać płatkami migdałów.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation