Kuchnia

Desery i ciasta

Ciasto jagodowe bez pieczenia - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
Spód

150g herbatników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru pudru
100g masła

Masa jagodowa

500g jagód*
10g żelatyny
50ml soku z wiśni
200g naturalnego serka homogenizowanego
400ml śmietany kremówki
75g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jagodowe bez pieczenia

1. Jagody opłukać i osuszyć.
2. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować cienko masłem.
3. Herbatniki drobno pokruszyć. Ja zrobiłam to za pomocą wałka. Dodać cynamon, cukier i masło. Dobrze wymieszać. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki.
4. Jagody zmiksować blenderem zostawiając garść lub dwie do dekoracji. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać.
5. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie przełożyć żelatynę do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu.
6. Do ciepłej, ale nie gorącej żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać na jednolitą masę, dodać do masy jagodowej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i serek, dokładnie wymieszać.
7. Uzyskaną masę przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować pozostałymi jagodami. Można też użyć bitej śmietany do dekoracji.

Porady
* Myślę, że spokojnie można tu użyć jagód mrożonych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation