Kuchnia

Desery i ciasta

Tårta Mandel - szwedzki torcik migdałowy

Ciasto:

350 g mielonych migdałów (ze skórką)
200 g cukru
6 białek

Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175°C z termoobiegiem.

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały. Masę podzielić na dwie równe części, przełożyć do foremek. Piec ok. 25-30 min.

Wyjąc z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z foremek, zdjąć pergamin.

Krem śmietankowy:

200 g śmietany kremówki 36%
100 g cukru
6 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g miękkiego masła

Do rondla wlać żółtka, śmietanę i cukier. Roztrzepać by składniki się połączyły. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, nie dopuścić do zagotowania. Wystudzić całkowicie. Masło ubić mikserem. Stopniowo, po łyżce dodawać zimną masę śmietanową.

Dekoracja:

100 g migdałów pokrojonych w słupki (bez skórki)

Migdały uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem. Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation