Kuchnia

ZUPY

Zupa kalafiorowa z kukurydzą


kukurydza - 2 kolby
kalafior - 1 mała sztuka
por - ok. 10 cm kawałek białej części
ziemniaki - 3 średnie sztuki
kaszka manny - 2-3 łyżki (lub kukurydziana)
oliwa - 3 łyżki
liśc laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 4 szt
kurkuma - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
śmietanka kremówka - 1/2 szklanki (lubmleczko kokosowe)
lubczyk - 2 gałązki, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie zeszklij drobno posiekany por. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk (opcjonalnie). Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, krótko obsmaż.

Do garnka dodaj pokrojony (dowolnie) kalafior i ziarna kukurydzy (odkrawamy je z kolby stawiają kukurydzę w pionie i prowadząc nóż wzdłuż twardego trzonu). Zalej wodą (lub bulionem, jeśli masz) do wysokości warzyw. Wsyp kaszkę. Gotuj do miękkości.

Gdy warzywa są już miękkie, możesz użyć tłuczka do ziemniaków, żeby je lekko rozdrobnić, tym sposobem dodatkowo zagęścisz zupę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation