Kuchnia

ZUPY

Kuchenne Fantazje: Rozgrzewająca jesienna zupa krem z marchewki i soczewicy

Składniki (na 2 porcje):
6 marchewek
1 puszka soczewicy w zalewie (400g razem z zalewą)
5cm imbiru (utartego)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka masła (do smażenia)
ok 400ml bulionu
szczypta płatków chilli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sól, pieprz
200g serka śmietankowego o aksamitnej konsystencji
do przybrania: zioła, tarty parmezan, prażone ziarna dyni i inne

Przygotowanie:
Marchewkę umyj i obierz, skrop oliwą, dodaj kilka gałązek tymianku i zawiń w folię aluminiową. Piecz w nagrzanym do 180* piekarniku przez około 30 minut.
W garnka z grubym dnem podsmaż na maśle cebulkę z czosnkiem, a następnie dodaj pokrojoną upieczoną marchewkę wraz z soczewicą i zalej bulionem. Gotuj przez chwilę, dodaj przyprawy i serek, zestaw z ognia i zmiksuj blenderem. Gładką masę ponownie podgrzej i gotowe:)
Podawaj gorący krem, przybrany ziołami, tartym parmezanem, ziarnami (niekoniecznie wszystko jednocześnie) i chrupiącym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation