Kuchnia

kuchnia

kurczak " tabaka"(tapaka) - przepis - majolika - wielkiezarcie.com


Składniki:

Po 1 małym kurczaku na osobę. Kurczak nie powinien ważyć więcej niż 700g. Jeśli mamy większego można w ten sposób przygotować jego połówki, lub nawet ćwiartki kurczaka. Doskonale przygotować w ten sposób udźce kurczaka z kością i skórą.Jednak klasycznie przygotowuje się tę potrawę z małych kurczaków. Myślę, że smak też trochę od tego zależy.

2 duże ząbki czosnku drobno posiekane na kurczaka

Przyprawa gruzińska -"chmeli suneli". Jest już dostępna w supermaketach, ale można ją zastąpić mieszaniną ostrej papryki, kolendry, majeranku koperku, liścia laurowego, szafranu , kozieradki i mięty.

sucha adżika lub w postaci pasty(ostra pasta paprykowa, lub mieszanka papryk suszonych ostrych)

oliwa, masło

sól

sok z cytryny

Niektórzy robią tego kurczaka tylko z solą , pieprzem, czosnkiem i też jest dobry))


Kurczaka najpierw rozkrawamy wzdłuż piersi. Rozkładamy go na płasko. I teraz bijemy tłuczkiem z obydwóch stron - ma być płaski. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i oliwą.Przyprawiamy go solidnie, nie żałując czosnku. Czosnek dobrze jest wepchnąć pod skórkę i w szczeliny kurczaka obficie. Odkładamy do lodówki najlepiej na noc, żeby przeszedł dobrze smakiem i zapachem przypraw.

Przed smażeniem z powierzchni zeskrobujemy czosnek, żeby się nie przypalił. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz(oliwa, olej). Obciążamy talerzykiem i dodatkowo solidnym ciężarem u góry, albo po prostu zakręcamy patelnię "tapaka". Kurczak puszcza pod cieżarem dużo wody- soku własnego. I tak naprawdę na początku dusi się w tym soku więc nie jest surowy w środku. Smażymy tak ok 15 minut z każdej strony na średnim ogniu= nie dużym, ale też nie najmniejszym.. Potem patelnię odkrywamy i dosmażamy kurczaka do chrupiącej złocistej skórki. Na koniec smażenia dodajemy dla zapachu i smaku łyżkę masła.

Podajemy z ziemniakami, chlebem i koniecznie z sałatką z pomidorów i cebuli, posypanej natka kolendry lub pietruszki.

Klasycznie podaje się do tego kurczaka gruziński sos " tkemali"( kwaśne dzikie śliwki, ostra papryka, czosnek , natka kolendry lub pietruszki) lub sos czosnkowy na jogurcie.

To naprawdę smaczne i szybkie danie. Cała jego tajemnica to ten ciężar(smaży się jakby pod ciśnieniem) i mały kurczak.

Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation