Kuchnia

Przepisy

Ciasto Michałek

CIASTO MICHAŁEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

4 jajka, duże
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:

400 ml śmietanki kremówki
4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. nutella
150 g cukierków „michałków”
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
2 łyżeczki cukru
DODATKOWO:

słoiczek małego dżemu porzeczkowego, jagodowego lub wiśniowego
posypka lub starta czekolada na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wkładamy do formy i nasączamy ponczem oraz smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilę w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Cukierki ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce nutelle, starte cukierki oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugim i ponownie nasączamy.
Kremówkę i mascarpone miksujemy razem na sztywny krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na biszkopt. Oprószamy wierzch starta czekoladą lub posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation