Kuchnia

Makarony Kasze Ryż

Makaron z kurkami, kurczakiem i szpinakiem | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI
2 PORCJE
100 g makaronu
200 g kurek
1 pojedynczy filet z kurczaka
100 g szpinaku
1/2 młodej cebuli
2 ząbki czosnku
80 ml śmietanki 30 lub 36%
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na kawałki. Filet z kurczaka pokroić w małą kosteczkę. Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć.
Na dużej patelni na oliwie i maśle podsmażyć lekko rumieniąc pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Dodać kurczaka, doprawić solą i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać kurki i mieszając smażyć na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać i chwilę podgrzewać aż zwiędnie.
Wlać śmietankę, natkę pietruszki, wymieszać i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i zagotować. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty gotować potrawę jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation