Kuchnia

Przepisy

Haddock w czosnkowo - imbirowej marynacie oraz chińska kapusta

marynata to ryby:

1 posiekany ząbek czosnku
1 cm posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta płatków chili


1 płat ryby haddock (plamiak)
dwie kapusty pak choi
2 łyżki smakowej oliwy (czosnek+chili)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól do smaku
dwie porcje ryżu ugotowanego na sypko


Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy w plastikowym pojemniku. Płat ryby kroimy na pół i wkładamy do marynaty tak by pokryła całą rybę Przykrywamy pojemnik i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Kapustę pak choi myjemy, odrywamy liście od łodyg i kroimy w paski o szerokości ok 3cm. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę smakową wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i na niej smażymy sałatę ok. 10 min. (na średnim ogniu). Kapustę możemy podlać dwoma łyżkami wody to szybciej zmiękną nam grubsze części. Ja miałam dość pikantną oliwę więc kapustę doprawiałam przed podaniem tylko solą.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy rybę wraz z całą marynatą.
Po usmażeniu od razu podajemy !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation