Kuchnia

LODY

bistro mama: Lody kawowe

Od kiedy odkryłam domowe lody robione na bazie mleka skondensowanego i śmietany kremówki, zrobienie wersji kawowej było tylko kwestią czasu. Wyszło pysznie. Jest tylko jeden warunek, mleko i kremówka muszą być dobrze ubite. Jeśli masa będzie zbyt płynna, w lodach zbierze się zbyt dużo kryształków lodu.

składniki:
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
300 g śmietany kremówki (36 %)
3-4 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek mocnego naparu z kawy ( u mnie 3 czubate łyżeczki zaparzone 100 ml wrzątku)
Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę z mleka skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, dodajemy 3-4 łyżki naparu z kawy. delikatnie mieszając szpatułką. Dodajemy 3-4 łyżki naparu z kawy.

Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część naparu. Możemy lekko przemieszać łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy na 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation