Kuchnia

ciastka

Pączki wiedeńskie - czyli gniazdka
Składniki (8-10 sztuk):

200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g masła
250 ml wody
szczypta soli
15 ml spirytusu
4 jajka (wielkość L)
dodatkowo: 4 kostki smalcu do smażenia

Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą, a następnie od razu zdjąć z palnika i dodać mąkę. Mieszać energicznie trzepaczką do momentu uzyskania gładkiego ciasta, odchodzącego od ścianek naczynia. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone ciasto krótko zmiksować, a następnie cały czas miksując dodać spirytus i kolejno po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy i na wycięte z papieru do pieczenia kwadraty o boku 10 cm wycisnąć dwuwarstwowe okręgi, które razem z papierem do pieczenia umieścić w nagrzanym tłuszczu (papierem do góry). Po około minucie zdjąć papier, a pączki smażyć dalej, do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Składniki na lukier:

220 g cukru pudru
ok. 75 ml zimnej wody

Cukier puder wymieszać z wodą. Lekko przestudzone pączki zanurzyć w lukrze i odstawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation