Kuchnia

likierki i naleweczki pycha wódeczki

Nalewka żurawinowa

Świeża żurawina wygląda pięknie i nie mogłam się powstrzymać, musiałam co nieco zakupić na targu. Przerobiłam ją zarówno do słoiczków (o tym w innym poście), trochę wysuszyłam (tu nie ma co opisywać) i trochę przeznaczyłam na nalewkę.
Przepisu szukałam, i szukałam i w końcu wzorowałam się na tym.
Zwiększyłam jedynie proporcje dwa razy, aby od razu mieć więcej nalewki oraz nie dodawałam wódki, bo jestem reprezentantem starej szkoły nalewkowej, tzn. w nalewce tylko spirytus:)
Przepis podam jednak w proporcji na 0,5l spirytusu.

Nalewka żurawinowa:
3 szklanki świeżej żurawiny
0, 5 litra spirytusu*
2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
szklanka miodu
laska wanilii (opcjonalnie)
woda

Żurawinę włożyć do zamrażarki na 2-3 doby, po czym wyjąć, rozmrozić i rozdrobnić (zrobiłam to blenderem), dodać przekrojoną laskę wanilii. Zalać całość rozcieńczonym spirytusem i odstawić na ok. 2tygodnie (w słoju, zakręconym, czy innym baniaczku). Warto codziennie potrząsnąć słojem, aby nalewka dobrze się przegryzła. Po tym czasie przefiltrować przez gazę/filtry do kawy czy też inny profesjonalny sprzęt.
Cukier i miód rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (ok. 1/2 - 2/3 szklanki). Ostudzić, a następnie dodać do przefiltrowanej nalewki. Odstawić ponownie słój na ok. 2 tygodnie. Następnie najlepiej jeszcze raz przefiltrować nalewkę, zlać do butelek i odstawić na kilka miesięcy (albo pić od razu:)

*Odnośnie spirytusu: przed użyciem do nalewki, należy go rozcieńczyć, aby otrzymać odpowiednią moc, tj. ok. 60-70% - jak kto lubi. Zakładając, że mamy spirytus 95% (i nie mamy alkoholomierza), warto posłużyć się tym wzorem:
736ml spirytusu 95% + 291ml wody = roztwór około 70%
631ml spirytusu 95% + 400ml wody = roztwór około 60%

Dla uproszczenia, aby z 0,5 litra spirytusu otrzymać roztwór:
- o mocy ok. 70% - dodajemy wodę w ilości ok. 200 ml
- o mocy ok. 60% - dodajemy wodę - ok. 315 ml.

Spirytus o mocy 95% nie wyciągnąłby z owoców ich aromatu.

Nalewka ma boski kolor i równie boski smak (choć jest jeszcze młoda:)

zamieszaj!: Nalewka żurawinowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation