Kuchnia

Zupy

Zupa gulaszowa z papryką

SKŁADNIKI:

50 dag łopatki wieprzowej
1 cebula
3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta)
250 ml wrzącej wody,
500ml bulionu lub rosołu,
3 ziemniaki,
1 płaska łyżeczka soli,
Pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku lub majeranku
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki,
szczypta pieprzu cayenne
100 g domowego ketchupu lub kupnego
1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w dość grubą kostkę. Kolorowe papryki kroimy w paski, a ziemniaki w kostkę. Rozgrzewamy olej w dość wysokiej patelni, dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy ketchup pomidorowy, chwilkę przesmażamy, wlewamy ok. 250 ml wody i dusimy ok. 30 minut aż woda odparuje (jeśli mięso jest jeszcze twardawe uzupełniamy wrzącą wodę i dusimy dalej). Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę, ziemniaki i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15-20 minut. Na koniec zupę gulaszową możemy jeszcze doprawić do smaku. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation