Kuchnia

Przepisy na obiad

Tarta z grzybami
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła z lodówki
1 jajko
2 łyżki wody
sól

1 roztrzepane jajko

farsz:
70 g masła
200 g kurek
200 g pokrojonych prawdziwków
2 szalotki
2 żółtka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku zrób dołek, dodaj roztrzepane jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a wierzch wysyp suchą fasolą, grochem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut. Następnie usuń obciążenie i folię, posmaruj roztrzepanym jajkiem (zachowaj resztę - użyjesz jej za chwilę do farszu) i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 5 minut.

Przygotuj farsz: grzyby oczyść, umyj, osusz, większe pokrój w grubą kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby i duś około 6 minut. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i jeszcze chwilę duś. Kiedy płyn wyparuje, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Resztę jajka wymieszaj z żółtkami, śmietaną, szczypiorkiem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Wystudzone grzyby rozłóż na cieście i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20-25 minut, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło.

Rada: grzyby leśne możesz zastąpić pieczarkami

Przepis: Aneta Kosiba, zdjęcie: Marcin Urban
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation