Kuchnia

jedzonko

Focaccia z rozmarynem i solą morską – Bullio

CIASTO:

8 g suchych drożdży
400 g mąki pszennej + do podsypywania ciasta
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek


DODATKI:

kilka listków świeżego rozmarynu
szczypta gruboziarnistej soli morskiej
oliwa z oliwek do polania

Drożdże wymieszać z mąką.
Dodać wodę, sól i oliwę i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania).
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm.
Ciasto przełożyć do formy i nakłuć w kilku miejscach np. końcem drewnianej łyżki.
Odstawić jeszcze na około 20 minut przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 250°C.
Ciasto skropić dość obficie oliwą, posypać gruboziarnistą solą i listkami rozmarynu.
Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation