Kuchnia

kuchnia

Sałatka Obłędna

Składniki
2 porcje

miodowy sos winegret
1/2 szklanki kuskusu
około 1/2 szklanki wrzącego bulionu
po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
2 garście rukoli (50 g)
4 łyżki orzeszków pinii
1/2 granatu
10 czerwonych winogron
około 60 g sera koziego
kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie

Przygotować miodowy sos winegret (z podwójnej porcji, można bez czosnku). Kuskus wsypać do salaterki i zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię ziaren, odstawić na 10 minut do namoczenia (kuskus powinien wchłonąć cały bulion i być sypki). Przemieszać i dodać świeże zioła, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde łodyżki i włożyć do salaterki z kuskusem. Dodać zrumienione na patelni orzeszki pinii, wyłuskane ziarenka granatu oraz przekrojone na połówki winogrona (usunąć pesteczki jeśli są).
Wymieszać ze startym lub pokruszonym serem kozim. Przed samym podaniem polać sałatkę winegretem i posypać tartym parmezanem. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation