DIY - zrób to sam

Kuchnia

paszteciki z łososiem

Podawać gorące z pikantnym sosem pomidorowym np. do czystych zup. Paszteciki z łososiem można podać do bulionu rybnego.

Paszteciki ze szpinakiem i łososiem


Rozwałkowane mrożone ciasto francuskie
jajko do posmarowania pasztecików
Farsz I:
25 dag świeżych liści szpinaku
35 dag fileta z łososia
łyżka posiekanego koperku
po łyżce oliwy i soku z cytryny
pieprz i sól
Farsz II:
15 dag szynki wędzonej
2 łyżki tartego ostrego żółtego sera
5-8 dag sera pleśniowego
łyżka posiekanej natki

Paszteciki ze szpinakiem i łososiem - sposób przygotowania: Szpinak zblanszować, odcedzić. Łososia pokroić na paski, posypać pieprzem, solą, koperkiem, skropić sokiem z cytryny, schłodzić. Rozmrożone ciasto pokroić na kawałki. Każdy przykryć szpinakiem (zostawiając wolne boki ciasta), na nim ułożyć po 1-2 kawałki łososia. Zrolować, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajem i upiec na rumiano (ok. 25 min) w 220°C. Przygotować farsz II: szynkę posiekać, wymieszać z serem pleśniowym, żółtym i natką. Rozsmarować na kawałkach ciasta francuskiego, uformować paszteciki, posmarować je jajem i upiec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation