Kuchnia

CIASTKI & SWEETS

Sernik z malinami i kruszonką | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

CIASTO
225 g mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko
MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego
250 g ricotty (lub innego - zob. wskazówki)
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (w proszku, słodzony) ok. 35 - 60 g
1 cukier wanilinowy
1 jajko
MALINY
400 g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Zagnieść ciasto kruche: na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka, zagarniając mąkę do środka.
Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym (końcówką - łopatką). Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą częścią wylepić spód oraz ok. 2 cm boków (można wylepić palcami, nie trzeba wcześniej rozwałkowywać ciasta).
Wyłożyć masę serową, na wierzchu rozsypać maliny i posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch można wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI

Zamiast ricotty można użyć mascarpone lub twarogu sernikowego.
Zamiast budyniu i cukru wanilinowego można użyć 2 łyżek mąki ziemniaczanej i wanilii wyłuskanej z 1 laski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation