Kuchnia

CIASTKI & SWEETS

Potrawy Półgodzinne: Basbusa ... arabskie ciasto
ciasto:

1/2 szklanki razowego kuskusu (opcjonalnie semolina lub kasza manna)
1/4 szklanki cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
1 kopiasta lyzka masla klarowanego (rozpuscic)
1/2 szklanki wiorek kokosowych lub wytloczyny wiorkow po robieniu mleka
1 pojemniczek dobrgo gestego jogurtu (moze tez byc jogurt roslinny)
1 lyzeczka tahini do posmarowania foremki


wszystkie skladniki ciasta wymieszac az powstanie jednolita masa. blaszke (np. tartowa) wylozyc papierem do pieczenia i posmarowac tahini. przelozyc ciasto i wyrownac szpatulka silikonowa. za pomoca szpatulki lub temego noza pokroic ciasto na nieduze romby. na kazdy romb polozyc orzychy wloskie lub platki migdalow i wgniesc je w ciasto. wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor (ok.30-40 minut).
w miedzyczasie przygotowac syrop

1/2 szklanki szklanki cukru
1/4 szklanki wody
sok z 1/4 cytryny


skladniki zagotowac i trzymac 10-15 minut na gazie od czasu do czasu mieszajac. odstawic do ostygniecia by nieco zgestnial.
upieczone ciasto wyjac z piekarnika (nie wylaczamy go) i polac dokladnie przestudzonym syropem. ciasto wtsawic ponownie do piekarnika na 5 minut. po tym czasie wyjac i osutdzic. porcje powinny ladnie sie odlamywac, mozna je ewentualnie dokroic nozem. jesli macie w domu wode rozna lub z kwiatow pomaranczy to do syropu mozna dodac jej lyzeczke.
deser wyszedl przesmaczny...polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation