Kuchnia

ciasto

Klasyczna focaccia z rozmarynem… – brunetkawkuchni
Składniki:

500g mąki pszennej chlebowej
7g drożdży instant
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy extra virgin
300ml ciepłej wody

Dodatkowo:

około 3 łyżki oliwy do polania bochenka przed pieczeniem plus trochę do smarowania blachy
1 łyżka grubej soli morskiej’
2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
Wykonanie:

Mąkę, drożdże oraz sól wymieszaj w dużej misie. Dodaj oliwę oraz wodę i wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć. Następnie wyłóż wszystko na oprószony mąką blat i zagnieć jednolite, sprężyste ciasto.

Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą misy. Przykryj szczelnie folią spożywczą, po czym odstaw na około godzinę do wyrastania.

Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je na natłuszczoną oliwą blachę do pieczenia i rozpłaszcz, formując owalny bochenek. Zrób palcami zagłębienia w cieście, posmaruj całość odrobiną oliwy, przykryj luźno folią spożywczą i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrastania (chleb powinien podwoić objętość).

W wyrośniętym bochenku ponownie zrób wgłębienia. W każde powkładaj liście (a właściwie igiełki) rozmarynu, polej około 3 łyżkami oliwy, posyp solą morską i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220ºC. Piecz przez około 20 minut, aż chleb nabierze złocistego koloru. Upieczony odparuj na kratce.

Podawaj jeszcze ciepłą, z tacą wędlin, pastami kanapkowymi lub jako dodatek do zup czy gulaszy.

Przechowywana szczelnie owinięta folią spożywczą, focaccia równie dobrze smakuje na zimno dnia kolejnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation