Kuchnia

Przepisy

CZOSNKOWA ZUPA Z CIECIERZYCY

Składniki 30 min 4 porcje

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 cebula, w całości

5 ząbków czosnku

łyżka oliwy z oliwek

3 pomidory z puszki

litr bulionu warzywnego

garść posiekanej natki pietruszki

łyżka soku z cytryny

sól, do smaku

Wykonanie

Na rozgrzaną oliwię wrzuć przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek, smaż przez kilka sekund
Dodaj ciecierzycę, przeciętą wpół cebulę, rozgniecione pomidory z puszki i zalej bulionem
Dopraw do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba
Gotuj na małym ogniu, z uchyloną pokrywką, przez 25 – 30 minut
Przed podaniem wymieszaj z natką pietruszki i sokiem z cytryny

Zupę z ciecierzycy przechowuj w lodówce do 5 dni.

W lecie zamiast pomidorów z puszki możesz użyć świeżych pomidorów, bez skórki.

Zupa świetnie smakuje też w nieco ostrzejszym wydaniu, z dodatkiem płatków chili lub kilku kropli ostrego sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation