Kuchnia

alkohole

Nalewka świąteczna
Czas przygotowania:

min. 3 miesiące

Składniki:

0,5l wódki

0,5l spirytusu

0,5kg cukru

250g miodu

250 ml konfitur z róży

1 opakowanie przyprawy do piernika

1 łyżeczka imbiru tartego

1 laska cynamonu

ok 10 goździków

0,5kg rodzynek

80g orzechów włoskich

100 g śliwek wędzonych

100g żurawiny kandyzowanej

100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

agotować 0,5 litra wody. Rozpuścić w niej cukier, konfitury i miód, dodać przyprawy. Tak przygotowaną zalewą zalać bakalie i odstawić do ostudzenia. Do naparu dodać wódkę i spirytus. Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu w zamkniętym słoju na minimum 3 miesiące. Po tym czasie nasza nalewka jest już w zasadzie gotowa, trzeba ją tylko jeszcze zlać przez gazę do karafek. Pamiętajmy jednak, że im dłużej leżakuje tym lepiej, więc po zlaniu do karafek proponowałabym jednak zostawić ją w spokoju jeszcze przez jakiś czas zanim podamy ją do spożycia. SMACZNEGO.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation