Kuchnia

kulinaria

Udka kurczaka pieczone z kiszoną kapustą i pomarańczami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
4 PORCJE
1,5 kg podudzi kurczaka (12 sztuk)
2 pomarańcze
500 g kiszonej kapusty z marchewką
2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
1 łyżka miodu
przyprawa do kurczaka*: po 1 łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, curry i oregano oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i opcjonalnie kuminu
4 łyżki masła klarowanego lub oleju np. kokosowego
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Udka włożyć do miski, wlać sok z jednej pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina, max. 1 dzień). W międzyczasie przemieszać 1-2 razy w razie potrzeby.
Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej pomarańczy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udka wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem a następnie mieszanką przypraw. Odsmażyć na dużej patelni na maśle klarowanym lub oleju kokosowym i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
Ziemniaki, np. ugotowane, pokrojone na plasterki i podsmażone.

WSKAZÓWKI
* Możemy użyć też gotowej mieszanki przypraw do kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation