Kuchnia

kulinaria

.Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami
Bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.
Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięcia
25 porcji
Porcja na blaszkę 35 cm x 25 cm

Składniki:
• 3, 5 szk. mąki pszennej
• 1/2 kostki drożdży świeżych
• ½ kostki margaryny
• 5 jajek
• ¾ szk. cukru
• 1 ¾ szk. mleka
Dodatkowo:
• Słoik powideł

Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy jak jest za gęste dolewamy mleka jak za rzadkie wsypujemy trochę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy cienką warstwę powideł, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation