Kuchnia

przepisy

Bułeczki z czosnkiem

450g mąki pszennej (tortowej lub chlebowej, wybrałam tortową)
20g cukru kryształu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży instant (lub 8g drożdży świeżych)
260g ciepłego mleka (ok. 37 stopni - tak, by ciepłe nie parzyło w palec)
30g miękkiego masła

Nadzienie (masło czosnkowe):
60g miękkiego masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki (albo koperku!)
5 ząbków czosnku
szczypta soli

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu






Składniki ciasta wyrobić bardzo dobrze do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta, włożyć je do miski wysmarowanej olejem i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na równe części (8 -12 sztuk), uformować z nich podłużne bułeczki, położyć na blasze na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.

Masło wymieszać z koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, naciąć ostrym nożem wzdłuż i nałożyć czosnkowe masełko (np. przy pomocy woreczka lub rękawa cukierniczego z odciętym rogiem).

Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut, aż będą ładnie zarumienione, po tym czasie wyjąć i ostudzić bułeczki na kratce. Trzymane w woreczku do następnego dnia również są pyszne i całkiem świeże.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation