Kuchnia

przepisy

Muffinki z fetą i szpinakiem

Składniki:

szpinak 500 g
czosnek 15 g
proszek do pieczenia 10 g
jajka 220 g
oliwa z oliwek 120 ml
feta 350-400 g
mąka pszenna 700 g
jogurt naturalny 500 g





Składniki:

50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku (ja dałam mrożony)
3 ząbki czosnku
70 dag mąki pszennej
5-6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
2/3 płaskiej łyżeczki soli
4 duże jajka
120 ml oliwy z oliwek lub oleju
500 ml jogurtu naturalnego
35 - 40 dag sera feta
sól, pieprz

Na patelnię wrzucić szpinak, dodać szczyptę soli, pieprzu, dusić do momentu wyparowania wody, na koniec zetrzeć czosnek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia, posiekać. Ser feta pokroić w drobną kostkę.

Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem ubić całe jajka, jogurt i oliwę. Zawartość drugiej miseczki wlać do składników suchych i wymieszać, równocześnie dodać szpinak i ser feta.

Foremki do babeczek lub otwory muffinkowe napełnić ciastem (wcześniej wysmarować olejem, masłem i posypać bułką tartą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Piec na złoty kolor, po upieczeniu ostudzić lub podawać na ciepło, np. z masłem czosnkowym:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation