Kuchnia

przetwory

Strona Polki.pl korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej
x

Polki
Przepisy
Porady kulinarne
Sprawdzone porady: jak robić przetwory z pigwy?

Sprawdzone porady: jak robić przetwory z pigwy?
Oto kilka pomysłów na to, jak robić przetwory z pigwy. Jesienią w naszych ogródkach działkowych pojawiają się jej owoce!
Edipresse Polska S.A. / 2 tygodnie temu
PODZIEL SIĘ

29

OCEŃ:
4 / 9

Sprawdzone porady: jak robić przetwory z pigwy?

Jak robić przetwory z pigwy? Ponieważ te owoce nie nadają się do spożywania na surowo, należy je jeść w wersji przetworzonej. Pigwa najpopularniejsza jest jako słodka baza do nalewek, dżemów, konfitur i kompotów. Do przetworów warto wybierać dojrzałe owoce, dlatego najlepiej przygotowywać je w październiku.

Pigwa pochodzi z obszarów Zakaukazia, Iranu, południowo-wschodniej Arabii i Azji Mniejszej. W Polsce uprawiana jest głównie w południowo-zachodniej części kraju. Drzewa pigwy rosną wolno i osiągają wielkość ok. 2 metrów. Owoce same w sobie nie są smaczne, ale dzięki swojemu aromatowi i dużej zawartości pektyn sprawdzają się świetnie jako materiał na przetwory.

Drzewa sadzi się od października do listopada, ale na owoce trzeba czekać niekiedy nawet 5 lat. Owoce dojrzewają w październiku, co sprzyja ich wykorzystaniu do zapełnienia domowej spiżarni na zimę.
Przetwory z pigwy: pyszne przepisy
1. Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można ją również serwować z różnego rodzaju serami pleśniowymi. Na 1,5 kg pigwy potrzeba nam ok. 4 szklanek wody i cukru, jak również odrobinę cynamonu do smaku.

Pigwy należy dokładnie oczyścić, pozbyć się gniazd nasiennych i poszatkować na drobne kawałki. Dodać do owoców wodę i gotować przez ok. 30-40 minut aż owoce staną się miękkie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść owoce na masę, dodać cukier, cynamon i smażyć na patelni przez następne 30 minut. Gotową konfiturę można serwować od razu lub przechowywać zapasteryzowaną w słoikach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation