Książka

Ciasta

Ciasto ,, Kruszynka"


Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 4 żółtka, 20 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku.

Masa jabłkowa: 1kg jabłek (dałam 1,5 kg), 2 galaretki pomarańczowe, 1 łyżka masła

Masa orzechowa: 1 kostka masła, 20 dag orzechów mielonych, 1 szklanka mleka, 2-4 łyżki cukru pudru

Polewa: 1/2 kostki margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżka żelatyny, 5 łyżek śmietany
***
Wykonanie: Ciasto: Margarynę pokruszyć z mąką, dodać żółtka utarte na puch z cukrem, proszkiem i amoniakiem. Zarobić ciasto kruche i upiec dwa placki.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu, przykryć pokrywką. Dodać suche galaretki, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę beż przykrycia.

Masa orzechowa: Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

Polewa: Margarynę roztopić, dodać cukier puder, kakao i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Lekko zagotować. Gdy trochę ostygnie stopniowo dodawać śmietanę i całość dobrze roztrzepać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation