Kuchnia

przetwory

Najlepsze domowe suszone pomidory

składniki (najlepsze są słoiczki 0,25 do 0,5 litra): - 5 kg podłużnych pomidorów ( tyle mieści się na raz na trzech półkach piekarnika) - główka czosnku - 1 l oleju (rzepakowego lub słonecznikowego, można wymieszać pół na pół z oliwą z oliwek) - 3/4 łyżki soli - łyżeczka cukru - łyżka octu winnego - świeża lub suszona bazylia (duża łyżka) - oregano (duża łyżka) Blaszki z wyposażenia piekarnika (ewentualnie również kratkę grillową) wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory przekrawać wzdłuż na pół i układać ciasno obok siebie w równych rządkach, rozcięciem do góry. Suszyć w uchylonym piekarniku, w temperaturze 90-100 st. ok. 5-6 godzin, jeśli są małe - ususzą się szybciej, należy je obserwować i od czasu do czasu ( po godzinie, dwóch) można zamienić blaszki miejscami. Pomidory mają być pomarszczone, suche, ale elastyczne i giętkie, nie twarde. Przełożyć je do większej miski, posypać solą i przyprawami, skropić octem, wymieszać podrzucając warzywa. Czosnek obrać i pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie plastry. Pomidory w przyprawach układać w słoikach do 3/4 wysokości, między nimi układać po parę ząbków czosnku. Olej rozgrzać w garnku, tak by był gorący, ale nie wrzący. Kiedy z dna garnka zaczynają unosić się bąbelki - temperatura jest w sam raz. Gorącym olejem zalać słoiki, mocno zakręcić i odstawić do spiżarni. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/09/najlepsze-domowe-suszone-pomidory.html#sthash.lErQV1cT.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation