Kuchnia

słodkości

ciasto babie lato

składniki na ciasto kruche:
500 g mąki
4 żółtka
300 g masła, schłodzonego
200 g cukru pudru
1 szczypta soli



wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie jedną część ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min., do zrumienienia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

składniki na biszkopt:
75 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
110 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) Pieczemy przez ok. 15-20 min. w 170 st. C.

składniki na masę jabłkową:
1500 g jabłek, obranych
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżka masła
1 łyżka żelatyny

wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło. Mieszamy i podsmażamy. Gdy będą gorące dodajemy suchą galaretkę oraz żelatynę. Zastawiamy z ognia i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego tężenia.

składniki na krem a la bawarski:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru kryształu (mniej lub więcej, do smaku)
1 łyżka żelatyny
60 ml gorącej wody
400 g śmietanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń, wlewamy go do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego budyniu dodajemy ubitą kremówkę oraz żelatynę. Mieszamy delikatnie.

wykonanie ciasta:
Jedno ciasto kruche umieszczamy w foremce, wykładamy 1/2 część masy jabłkowej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, na niej rozsmarowujemy masę jabłkową i przykrywamy drugim ciastem kruchym. Obciążamy deseczką. Całość wstawiamy do lodówki, do stężenia mas. Następnie wstawiamy do spiżarki aby „oddało”. Polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto najlepiej przygotować dwa dni przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation