Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

słodkości

CYTRYNOWY PUCH Z MALINAMI

Biszkopt:

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm.

Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.

Beza:

1 białko
szczypta soli
50 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o tej samej średnicy, co tortownica w której piekliśmy biszkopt. Piekarnik nastawiamy na 140°C.

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać białko na niskich obrotach, gdy się spieni dodać sól i powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białko będą już sztywne zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu beza powinna być idealna.

Na samym końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.

Bezę rozsmarowujemy na papierze, uważając aby nie wyjść za granice okręgu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut.

Krem:

400 ml lemon curd (przepis na całą porcję niżej)
330 ml śmietany 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
1 szklanka malin
300 ml lemon curd dokładnie mieszamy z mascarpone. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie przekładamy do masy z mascarpone i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.

Krem przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały lemon curd i rozsypujemy maliny.

Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło. Przed samym podaniem przykryć bezą.

Gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation