Kuchnia

przepisy kulinarne-mięso

Rolada z kurczaka z ogórkiem
Tak niewiele nam potrzeba żeby powstało nam pyszne danie obiadowe, mało pracy, mało składników. Filety z kurczaka przekładane z ogórkiem, marchewkami i serem mozzarellą, która sprawia, że danie jest soczyste i nie rozpada się.
40 minut czas przygotowania
10 porcji
Składniki:
• 3 pojedyncze filety z kurczaka
• 870 g ogórków konserwowych
• 250 g mozzarelli
• ½ opakowania mini marchewek
• 2 łyżki przyprawy do kurczaka
• Sól
• 3 plasterki żółtego sera
• 2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie, doprawiamy solą oraz przyprawą. Układamy w podłużnej formie tak żeby przykryć dno oraz boki, pozostawiając brzegi mięsa do przykrycia góry.
2. Na mięsie układamy całe ogórki, nie kroimy ich.
3. Przykrywamy kawałkami pozostałymi mięsa i układamy na mięsie plasterki sera mozzarelli.
4. Następnie układamy marchewki i zawijamy brzegi mięsa do góry, żeby przykryć wierch rolady.
5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
6. Pięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy roladę przykrywamy wierzch plasterkami żółtego sera i polewamy ketchupem. Ponownie uwieszamy w piekarniku i chwilkę pieczemy.
7. Rolada gotowa, podajemy na ciepło lub można obłożyć kanapki.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation