Kuchnia

Przepisy

Mielone w sosie pieczarkowym
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie pieczarkowym. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 4 ogórki kiszone
• 1 cebula
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
Składniki na sos:
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 ½ szk. wody
• Sól
• Pieprz
• 1 kostka warzywna
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• 1 łyżka masła
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól, Następnie dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę i drobno pokroję ogórki na koniec wlewam śmietanę i dodaję musztardę. Wszystko dokładnie wyrabiam i robię kotlety podłużne. Obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Na dużej patelni smażę na maśle obraną, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Podlewam wodą, dodaję kostkę warzywną, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy i gotuję przez 10 minut. Po tym czasie zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobią w śmietanie. Chwilkę gotuję i łączę z kotletami.
3. Gotowe.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation