Kuchnia

słotkości

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru
2 jajka
250g margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
700g gotowego sera na sernik
3 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
5 łyżek cukru pudru
1 kopiasta łyżka masła
20g mąki ziemniaczanej
150ml mleka
Masa jabłkowa:
1kg umytych jabłek
1 galaretka truskawkowa w proszku
2 łyżki galaretki brzoskwiniowej w proszku (można użyć innego smaku)
Polewa:
150g masła
2 łyżki kakao bez cukru
6 łyżek cukru
6 łyżek mleka
około 4-5 garści posiekanych orzechów włoskichCiasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami Ciasto:
1. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajka, wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto podzielić na trzy równe części, dwie zawinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki.2. Jeden kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak pieczemy pozostałe dwa kawałki ciasta, które są w lodówce otrzymamy więc 3 blaty kruchego ciasta.Masa serowa:
3. Do garnka przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i wymieszać mikserem na gładką masę.4. Do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną, wlać mleko i wymieszać.5. Masę serową postawić na gazie, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Masę zagotować, cały czas mieszając, aby nie przypalić.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy i do gotującej się masy serowej dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, masę serową znów zagotować, mieszając.6. Gorącą masę serową wylać na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim blatem kruchego ciasta i lekko docisnąć (patrz FILM).Masa jabłkowa:
7. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, przełożyć je na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną i się zagotują.8. Jabłka zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę jabłkową przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu ułożyć trzeci blat kruchego ciasta, lekko docisnąć.Polewa:
9. Do rondelka przełożyć masło, dodać mleko, cukier, kakao i postawić na ogniu, zagotować.
Gdy polewa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją przez około 3-4 minuty, mieszając.10. Gorącą polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto przestygnie, wstawić je do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation