Design

Design

CIASTO EUFORIA

Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm):

4 żółtka (z jajek wielkości L)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml wrzątku)
2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek (z jajek wielkości L)
3 łyżki drobnego cukru
Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.

Składniki na ciasto makowe (blacha 23×33 cm):

150 g suchego mielonego maku
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 jajka (wielkość L)
4 łyżki drobnego cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mielony mak (nie parzyć) i orzechy, wymieszać. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) do suchego patyczka przez ok. 25 minut.

Składniki na czekoladowy krem:

200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
170 ml śmietanki kremówki 30 %
170 g miękkiego masła
300 g masy krówkowej
Masło utrzeć z masą krówkową na jasną, puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, dodać kremówkę i rozpuścić nad parą. Przestudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych (280g)
opcjonalnie zaparzona kawa do nasączenia blatów
Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, w razie konieczności nasączyć zaparzoną kawą. Posmarować połową powideł i połową kremu (jedną łyżkę kremu odłożyć na polewę). Na krem ułożyć ciasto makowe, posmarować drugą połowę powideł i kremu (ponownie odkładając łyżkę na polewę). Przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego.Wierzch posmarować odłożonymi dwoma łyżkami kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation