Design

Design

Makaron sojowy smażony z kurczakiem i warzywami


Składniki
3 porcje, po 300 kcal

150 g makaronu sojowego Vermicelli
2 łyżeczki oleju roślinnego
2 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 marchewka
1/2 papryki
150 g pieczarek
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
papryczka chili (ilość do smaku)
4 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos

60 ml sosu sojowego*
1 łyżka cukru
2 łyżki octu ryżowego


Przygotowanie

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
W woku lub na dużej patelni podsmażyć na oleju drobno starty obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać obraną i startą marchewkę i smażyć przez minutę. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając. Dodać odcedzoną kukurydzę, kapustę pekińską, doprawić białym pieprzem, dodać posiekaną papryczkę i smażyć wszystko przez ok. 3 minuty.
Dodać makaron oraz sos: sos sojowy wymieszany z octem i cukrem. Zagotować, następnie mieszając smażyć przez ok. 2 - 3 minuty aż. Posypać szczypiorkiem i wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation