Kuchnia

ŁASUCHOWO..11

Pebernodder- pieprzowe orzeszki

Duńskie pieprzowe ciasteczka- orzeszki. Szybciutkie do zrobienia i od razu gotowe do jedzenia:) Chrupiące z lekko korzenno- pieprzowym, rozgrzewającym smaku. Jak ostre będą Pebernodder zależy od upodobań. Ja swoje ukształtowałam w kuleczki lecz można zrobić je w kształcie podobnym do kopytek

Składniki( na około małych 200 ciasteczek):

125g zimnego masła
125g cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej*
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki białego pieprzu**
275g mąki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą, przyprawami i cukrem. Dodać masło pokrojone w kostki i rozetrzeć palcami razem z mąką to uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę można owinąć w folię i wstawić na 15-20 minut do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzać do 2000C. Płaską, dużą blachę wyłożyć matą silikonową lub wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć na posypana mąką stolnicę i ukształtować w dość cienki rulon( około 1-1,5 cm średnicy). Następnie kroić na niewielkie kawałki( moje miały około 1,5 cm). Opcjonalnie ukształtować w kuleczki. Surowe ciastka przełożyć na blaszkę zachowując odstępy. Piec 8-12 minut, w zależności od wielkości, aż orzeszki nabiorą złotego koloru.

Smacznego:)

*sody można dodać trochę mniej- 3/4 łyżeczki, lub zastąpić proszkiem, jeśli nie lubicie posmaku sody
**w zależności od upodobań i pieprzu można dodać mniej lub więcej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation