Kuchnia

chleby i buły

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem

Składniki:

-mąka pszenna typ 650 450 g
-letnia woda 100 ml/ mniej wody przy zwykłych drożdżach
-sól 1,5 łyżeczki
-suszonych drożdży instant 5 g /10g zwykłych
-po 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, koperku, natki pietruszki 2 łyżki
-kefiru 250 g
1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, dodajemy posiekane zioła. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, mieszamy aby się nie zwarzył. Stopniowo dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę (trochę rozpłaszczamy). Umieszczamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, środek każdej bułeczki przyciskamy posypanym mąką patyczkiem (lub mniej ostrą stroną noża), tworzymy przedziałek.
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation