Kuchnia

chleby i buły

Nocny chleb na kefirze

Składniki

-mąka pszenna typ 650 400 g
-sól 1,5 łyżeczki
-mąka orkiszowej pełnoziarnistej 300 g
-suszonych drożdży instant 1,5 łyżeczki/ 16g zwykłych
-letniej wody 250 ml
-kefiru 350 g/ dałam 250g ze zwykłymi drożdżami
Robiłam normalnie nie w nocy
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą masę.
2. Wyłóż 30 centymetrową prostokątną foremkę papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki, uklep i przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin) do wyrośnięcia.
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 25-30 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z foremki i wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation