Kuchnia

PIEROGI NALEŚNIKI KROKIETY RACUCHY

PIEROGI BRANIEWSKIE


SKŁADNIKI:

CIASTO:
375 g mąki,
1,5 łyżki oleju,
Szczypta soli,
Letnia woda (około ¾ szklanki),
NADZIENIE:
100g kaszy gryczanej,
1 jajka ugotowane na twardo,
200g wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
1 jajko,
Sól,
Pieprz,
Olej do smażenia
Do podania: boczek, cebula
PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy razem cebulę z boczkiem aż się ładnie zarumienią, studzimy. Jajka na twardo siekamy w kostkę. Do miski wkładamy kaszę, jajka na twardo i boczek z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane tłuszczem, ze zrumienioną cebulą i boczkiem. Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation