Kuchnia

PIEROGI NALEŚNIKI KROKIETY RACUCHY

Naleśniki Gyros
Pyszne naleśniki z delikatnym mięsem z kurczaka w aromatycznej przyprawie gyros z warzywami.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
• 2 szk. mąki pszennej
• 1 całe jajko
• ½ szk. wody gazowanej
• 1 szk. mleka
• Sól
Składniki na farsz:
• 1 filet z kurczaka
• ¾ główki kapusty pekińskiej
• 4 ogórki konserwowe
• ½ puszki kukurydzy konserwowej
• 1 papryka czerwona
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• Olej do smażenia
• 2 łyżki przyprawy gyros
• sól
Składniki na sos:
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu
Składniki dodatkowe:
• 20 dag sera żółtego
• 2 ogórki konserwowe
• ½ papryki czerwonej
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, solimy, wlewamy wodę oraz miesząc stopniowo mleko, następnie smażymy naleśniki.
2. Mięso kroimy w kostkę doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Kapustę kroimy drobno, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w półplasterki ogórki, odlaną z zalewy kukurydzę oraz majonez i ketchup. Następnie łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy.
4. Farsz wykładamy na każdy naleśnik i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
5. 3 łyżki ketchupu mieszamy z 3 łyżkami majonezu i smarujemy wierzch naleśników.
6. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczach, dwa ogórki konserwowe kroimy drobno, połowę papryki również kroimy drobno i wszystko razem mieszamy. Nakładamy na sos.
7. Naleśniki zapiekamy 20 minut w 180°C.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation