Kuchnia

przepisy

Smakowy Raj: Kebab z kurczaka w wersji domowej

Bułki do kebaba:
½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

Składniki na kebab:
1 podwójny filet z kurczaka
Ok. 3 łyżki oliwy
¾ łyżeczki gyrosu
¾ łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 sałata np. lodowa
2 pomidory
2 średnie czerwone cebule
* ewentualnie zielony ogórek

Dip czosnkowy:
1 duży jogurt naturalny
1 duży ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli
Pieprz

*Dodatkowo można dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, oraz pieprz Cayenne jeśli wolicie pikantniejszy dip.
Zaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.
Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły.
Pomidory i ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w półksiężyce. Sałatę kroimy.
Bułki lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty.
Środek bułki smarujemy dipem, przy pomocy łyżki.
Następnie dodamy po trochu sałaty, kurczaka, cebuli, pomidora i ogórka trochę dipu i znowu po kolei wszystkie składniki i tak, aż bułka będzie pełna :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation