Kuchnia

...przepisy-pasztety, pasty, smarowidła...

Paprykowa pasta drobiowa

Składniki:
200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);
1 jajo;
1 mała cebula;
1/4 średniej, czerwonej papryki;
2 czubate łyżki majonezu;
1/3 pęczka szczypiorku;
1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
1/4 łyżeczki ostrej papryki;
Sól;
Pieprz.


Sposób przygotowania:
Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.
Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
Cebule obrać, drobno posiekać.
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.
Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.
Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.
Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation