Kuchnia

CHLEB BUŁKI BATONY

Bułka paryska ekspresowa
Składniki na 3 bagietki:
– 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta
– 7 g suszonych drożdży lub 50 g świeżych drożdży
– 300 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 czubata łyżeczki soli
– 1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki w misie robota. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą i wlewamy płyn do suchych składników. Ciasto wyrabiamy hakiem robota ok. 5 minut, wykładamy na stolnicę i formujemy kulę. Miskę obsypujemy mąką, wkładamy do miski ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką, niech ciasto rośnie aż podwoi objętość Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką, ciasto składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy wałek, który dzielimy na 3 części.,Z każdej części ciasta formujemy wałek, który zwijamy spiralnie trzymając jednocześnie za oba końce. Bagietki układamy na papierze do pieczenia, z którego formujemy jakby 3 rynienki, tak aby bagietki nie dotykały się wzajemnie. Nacinamy bagietki najlepiej żyletką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo naczynie z kostkami lodu, lub spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
Wstawiamy formę z bagietkami z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone bagietki studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation