Kuchnia

CHLEB BUŁKI BATONY

MniuMniu - Kuchnia roślinna: PANELLE - CHRUPIĄCE PLACUSZKI Z CIECIERZYCY

SKŁADNIKI (ok. 20 szt.)
1 szkl. mąki z ciecierzycy
2 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
mały pęczek natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia

Mąkę przesiewamy przez sito wraz z solą, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy
Całość przelewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu stale mieszając przez ok. 5 minut lub do momentu gdy masa znacząco zgęstnieje i będzie przypominać polentę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy
Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i możliwie jak najszybciej wygładzamy szpatułką na grubość ok. 3-4mm
Odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy w kwadraty lub inne ulubione kształty
Smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 170 stopni C) do lekkiego zezłocenia a z obu stron, im dłużej smażymy tym placuszki będą bardziej chrupiące (ale nie warto przesadzać!)
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, podajemy skropione sokiem z limonki i świeżo mieloną solą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation